ТЕМА

Приїхали: менти замовляють один-одного

10 июля 2008 | 09:01 , ТЕМА

Відкрилися перші подробиці арешту вископосадовця МВС, який замовив підлеглим вбивство начальника міліції ринку «7 кілометр», що в Одесі.


За словами начальника Служби внутрішньої безпеки МВС Василя Слободяника його підлеглі працюють не лише стосовно працівників та керівників територіальних підрозділів, але й центрального апарату міністерства. Так, 3 липня працівниками Служби внутрішньої безпеки спільно з Генеральною прокуратурою та із залученням спецпідрозділу ГУБОЗ «Сокіл» затримали керівника управління одного з департаментів Міністерства, який у складі злочинної групи планував скоїти тяжкий злочин. Про це Слободяник повідомив у перебігу брифінгу в МВС 7 липня.

Схоплено на хабарі голову міського суду Дніпропетровська, заступника федерації профспілок України, та ще цілу низку високопосадових хабарників. Це – результати лише останніх днів та тижнів роботи міліції. Наступом на корупцію це навряд чи назвеш, але помітна активізація роботи – наочна.  Проте розв`язання питання: чим це покликано (адже до виборів ще далеко) – не тема цієї публікації.

«ТЕМА» зацікавилась рівнем корупціонерів МВС, який досяжний у сплеску цієї наполегливої боротьби. І ось що з`ясувалось.

За даними наших джерел, Слободяник мав на увазі арешт високого чина зі служби карного розшуку МВС за прізвищем Погребняк. Начебто він обіймає посаду заступника начальника розшуку МВС, тобто є підлеглим начальника Департаменту карного розшуку – Василя Паскала. Проте, на офіційній сторінці Департаменту прізвище Погребняк не згадується. Ми продовжуємо працювати в цьому напрямку й найближчим часом сподіваємося повідомити читачам більше деталей щодо персони пана Погребняка.

А поки що – власне деякі деталі цього кричущого злочину. Отже, Погребняк не вигадав нічого кращого, ніж замовити своїм підлеглим вбивство начальника міліцейського відділку, що обслуговує один з найбільших (а можливо й найбільший) ринок в Україні – одеський «7 кілометр». Наразі нам не відомо ім`я жертви, яку обрав Погребняк. Проте ще кілька років тому відділком на «7 кілометрі» керував Олег Медвєдєв. Підрозділ, який йому підпорядкований, мабуть, унікальний на теренах України. Він стовідсотково знаходиться на утриманні ринку. Обабіч ринкової території за кошт торговців зведено неабияку будівлю, міліціонери мають все необхідне для здійснення своєї нелегкої праці. І ось результат: на ринку практично немає кишенькових крадіжок, вцілому рівень правопорушень наближується до нуля. За міністра Кравченка була ідея розповсюдити цей досвід на всі ТВМи (територіальні відділи міліції), що обслуговують ринки, але справа загальмувалася: мабуть соромно стало рубити баблос з торговців, які й без того зповна сплачують до бюджету усі податки.

На ринок «7 кілометр» неодноразово здійснювалися рейдерьскі атаки: це – надто ласий шмат, аби не спробувати його захопити. Але давня підтримка міліції й чималі грошенята дозволяли «повирішувати» усі ці проблеми. Втім, атаки не припинялися, ба більше – активізувалися з настанням помаранчевої ери. «Наїзди» активізувалися наприкінці минулого року. Як свідчить одне з наших джерел, в цей час у директора й власника ринку пана Добрянського відбулася цікава зустріч із заступником Секретаріату президента паном Васюником, який заявив: аби у ринку зникли проблеми з рейдерами, слід занести на вулицю Банкову грошей. Добрянський не заперечував й запропонував мільйон доларів. Васюник відкорегував суму до 5 мільйонів. Добрянський із пропозицією не погодився. Й тоді почалося… Атаки на «7 кілометр» тривали з осені 2007 по весну 2008-го. Врешті-решт, Добрянський зрозумів із ким має справу й заніс на Банкову витребувані 5 мільйонів. Цікаво, що ці наїзди любих друзів Ющенка, які керують країною, коли їхній хазяїн не вилазить із закордонних вояжів, співпали з ініціативою одеського мера Едуарда Гурвіца підпорядкувати «7 кілометр» місту Одеса. Для того є формальні підстави, але нині й весь час до того ринок територіально відноситься до Одеської області.

Втім, дрібниця із виплатою 5 млн. відступних не вартувала б уваги (те, що пан Васюник є одним з найактивніших «отримувачів» в Секретаріаті Президента ні для кого не складає таємниці), якби не зухвале замовлення на вбивство, що надійшло з вулиці Богомольця від впливового чиновника МВС. Ми наразі не знаємо мотивів, які спонукали міліцейського чиновника замовити свого підлеглого. До речі, ТУМ «7 кілометру» має дещо дивний статус безпосереднього підпорядкування МВС – можливо задля прямого надходження «відкату» з ринку до штаб-квартири МВС. Але ми підозрюємо, що цей злочин був спровокований «нєпоняткамі» із Васюником, які передували цьому. Яка роль Погребняка у  цьому ланцюгу «ринок-Банкова» наразі невідомо. Проте, те що все сталося через гроші – найвірогідніше.

Як брали Погребняка. Він замовив вбивство начальника міліції «7 кілометру» шляхом вибуху автівки, до якої сяде «об`єкт». Але тут до справи втрутилася служба внутрішньої безпеки й далі все пішло за відпрацьованою схемою. «Кілери»-підлеглі Погребняка інсценували виконання замовлення й з`явилися за отриманням «гонорару». Тут замовника й схопили. За таких обставин довести невинуватість буде надзвичайно складно, особливо, коли про це – без наведення імен – оголосили на брифінгу МВС.  В дійсності, машина й ринковий начальник в погонах залишилися неушкодженими. Але, за неперевіреними даними, було спалено будинок начальника міліції «7 кілометру». Покищо немає більше подробиць.

Взагалі дещо дивна ситуація скадається: відомо, що МВС перетворилося на грандіозну бізнес-структуру з вибивання бабла. Й чому раптом справа Погребняка раптом викульгнула на поверхню – не зовсім зрозуміло. Є припущення, що він почав грати власну гру, й тому його «здали». Щось подібне сталося із Єрохіним - офіцером УБОЗу, особливо наближеним до міністра Луценка. Його викрали й вбили пару років тому. Точилися чутки про те, що він був «кишенею» міністра… Так чи інакше, Єрохін поводився не за законами системи МВС й склав голову. Пізніше його ледь не канонізували. Але що це змінює?..

До речі, нині, як і за першої каденції міністра Луценка, карним розшуком МВС керує донечанин Василь Паскал – саме він керував розслідуванням вбивства справи Єрохіна (цілком безуспішно), а тепер мабуть розслідуватиме справу свого заступника Погребняка.

Як сказав автору один з досвідчених працівників міліції, останнім часом намітилася сумна тенденція: ледь не в кожній виявленій банді опиняється діючий чи колишній працівник міліції. Одне слово: з комерційної контори МВС перетворюється на фірму з прийому замовлень на вбивства.

Очевидно, оприлюднення історії з Погребняком планувалося на Богомольця як піар-акція міністра. Але нам здається, що порядний міністр у пристойній державі за таких обставин мусив би скласти рапорт…  



комментарии [2]

07.08.2008 20:46     я починати треба з самого верху, а не з пiдроздiла
12.07.2008 23:49     Невiдомий Перевiрте на корупцiю робiтникiв пiдроздiлу 7-го км!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: