ТЕМА

Пукшин наїхав на Онопенка

24 июня 2008 | 10:06

Що насправді стоїть за заявами Голови Верховного суду? І. Пукшин




http://www.president.gov.ua/news/10420.html

Оцінки законопроектів про внесення змін до законів «Про судоустрій України» та «Про статус суддів», публічно зроблені головою Верховного Суду В. Онопенком, не мають під собою жодного об'єктивного підґрунтя.

Так прокоментував заступник Глави Секретаріату Президента України – Уповноважений Президента України з питань контролю за діяльністю Служби безпеки України Ігор Пукшин заяви Голови Верховного суду.

Ігор Пукшин підкреслив, що законопроекти про внесення змін до законів «Про судоустрій України» та «Про статус суддів», направлені Главою держави до парламенту у грудні 2006 року, демонструють здійснення послідовного президентського курсу на встановлення в Україні справедливого і ефективного судочинства.

Законопроекти були розроблені Національною комісією із зміцнення демократії та утвердження верховенства права, до складу якої входять провідні науковці-правники, представники суддівського корпусу, народні депутати – члени профільного парламентського комітету. Документи пройшли широке громадське обговорення та отримали оцінки фахівців міжнародних демократичних інституцій.

Ігор Пукшин вважає, що насправді за заявами голови ВСУ стоїть намагання уникнути відповідальності за стан справ у судовій системі держави, відсутність довіри громадян України до національних судових органів та політичну заангажованість окремих судових рішень. Адже Верховний суд, який в особі свого голови має фактично монопольний вплив на всю судову систему, наразі не демонструє себе як ефективний механізм прийняття судових рішень, що відновлювали б права і свободи громадян і мали вплив на долю держави.  

«Реальна стурбованість пана Онопенка з приводу перспектив прийняття цих законопроектів лежить у площині його особистої зацікавленості у збереженні власної посади голови Верховного суду, який, відповідно до чинного законодавства, має по суті одноособовий вплив на формування кадрової політики в суддівському корпусі, призначення суддів на адміністративні посади та, як наслідок, прийняття рішень судів», – сказав заступник Глави Секретаріату.

Він також наголосив, що тональність цих заяв, адресованих Главі держави та Секретаріату Президента, неприпустимо як для громадянина, так і для вищої посадової особи.

Ігор Пукшин нагадав, що законопроектом про внесення змін до Закону про судоустрій з метою вдосконалення системи судів загальної юрисдикції законопроектом передбачається створення вищих судів цивільної і кримінальної юрисдикцій, а також окружних кримінальних судів із розгляду справ, підсудних сьогодні у першій інстанції апеляційним судам загальної юрисдикції,  ліквідація  Апеляційного суду України.

Серед інших новацій, також запропоновано обмежити адміністративні повноваження голови суду, які можуть бути використані з метою впливу на призначення та професійну діяльність судді, в тому числі у питаннях формування колегій суддів та розподілу судових справ.

Заступник Глави Секретаріату запевнив, що Глава держави й надалі ініціюватиме кроки, спрямовані на реформування в Україні системи судочинства, керуючись проголошеною ще 2005 року метою забезпечити громадянам України право на справедливий суд.

Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Игорь Поддубный

Где-то на Камчатке...

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: