ТЕМА

«Велонаїзд»: справою Башкірцева зацікавилося ГУ МВС

23 июня 2008 | 17:15 , Марія Лебедєва

Перший «Велонаїзд» в Києві відбувся в повному сенсі відповідно до своєї назви. Наїхати велосипедистам таки вдалося. Поки що на столичне ГУ МВС.


Близько 500 людей прийшли на акцію, присвячену велосипедистам, які загинули та постраждали на вулицях міста протягом останніх місяців. Учасники вимагали від міліції чесного розслідування кримінальних справ по ДТП, а від столичної мерії – облаштування велодоріжок. Велопробіг почався саме від ГУ МВС, і велосипедисти вирушили центральними вулицями міста. До спин багатьох з велосипедистів були прикріплені фото Олексія Башкірцева з написами «Who is NEXT?» («Хто наступний?»).



Також на огорожу пам’ятника повісили саморобні плакати, на більшості з яких люди висловлювали одне бажання – аби винуватці сиділи за гратами.

Як писав раніше Інфопорн, зараз йде розслідування справи Станіслава Хомутовського, 1988 р. н, який п’яним збив Олексія Башкирцева. Обурення людей виклали обставини розслідування справи та відео з місця трагедії, яке потрапило до інтернету. Люди впевнені – вже не вперше винуватця трагедії спробують «відмазати», докази його вини знищать, а із загиблого зроблять винуватця ДТП.

Після велопробігу біля пам’ятника Богдану Хмельницькому відбувся символічний перфоманс . Велосипедисти лягли на плитки тротуару, де контури їхніх тіл обмалювали білою фарбою та крейдою – так, як обмальовують тіла жертв ДТП. Десятки контурів тіл тепер прикрашають Софіївську площу – нагадування про те, хто безвинно загинув на дорогах Києва, обравши велосипед як засіб пересування.







Участь у акції брали не тільки велосипедисти – перехожі теж байдужими не залишилися.




Увагу журналістів привернула група туристів-голандців, які сіли біля плакату «STOP безкарності на дорозі!» – щоб поспілкуватися та підтримати акцію. «Це взагалі нонсенс, в нас такого немає - поділився враженнями один з них. – В нас законодавство завжди на стороні велосипедистів, такі акції неможливі. А у вас, судячи зі всього, що я побачив - аби їздити по дорогах, треба мати неабиякий хист, рога та копита…»

На велисипеди зараз сідає все більше і більше киян. Але сьогодні велосипед на дорозі - це, по-перше, загроза життю велосипедиста, і загроза водіям авто. Хоча останні, в більшості, чомусь вважають, що мають більше прав як учасники руху. Але ж велосипедист - так само учасник руху, і цей статус повинен мати кожен з велосипедистів та пішоходів на дорозі. Адже той, хто “в танку”, просто частіше виживає при ДТП, та й матеріальне становище дозволяє проблеми з законодавством, якщо знадобиться, вирішити зручним шляхом - дати на лапу.

З іншого боку, автомобілісти часто повністю підтримують створення велодоріжок. Більшість з них добре розуміє - це вбереже їх від несподіваної неприємності - збити ненароком когось на велосипеді. Сьогоднішні дороги - це ідеальні умови для самогубців, система покарання для порушників - смішне непорозуміння, а наші велосипедисти - просто таки, виявляється, камікадзе. Де ж їм їздити в цьому місті?

В справі Башкірцева підтасовують докази?

Під час акції до її учасників несподівано вийшли уповноважені особи МВС, які запросили організаторів на прийом до кабінету головного столичного міліціонера Віталія Яреми. Кілька активістів пішли на переговори до Яреми, який все ж таки звернув увагу на те, що відбувається під вікнами власного кабінету.

Результати зустрічі цікаві. Керівники відомства уважно вислухали вимоги учасників акції, але виявилося, що по справах Анатолія Перепаді та Олексія Башкірцева в них недостатньо інформаці. “Вони навіть не змогли дати відповідь на питання – як прізвище того доброго судді, що відпустив під підписку про невиїзд Станіслава Хомутовського, а водія, що збив на смерть Анатолія Перепадю – досі не знайшли” – каже юрист Тетяна Монтян, що разом з активістами намагалася з’ясувати, що ж відбувається з цими справами сьогодні.

Натомість повідомили шокуючу деталь – виявляється, в справі Хомутовського з’явився той сами аналіз крові на вміст алкоголю, що, за словами слідчого по справі, зник після трагедії! І, як можна було легко передбачити – під час керування авто в ту ніч Хомутовський, виявляється, був абсолютно тверезим! Саме це ми і прогнозували в своїх попередніх матеріалах.

В перші дні розслідування ми довідались, що слідчий ніби-то вирішив з’ясувати, де ж той аналіз крові, про який так наполегливо намагаються дізнатись родичі загиблого. Вранці після трагедії слідчий сказав, що їде до лікарні, де мали зробити примусовий аналіз крові. Медичні працівники, за словами того ж слідчого, чомусь дали винуватцю трагедії направлення на аналіз замість примусового аналізу. І - що вже зовсім не дивно - слідчий цього аналізу не знайшов. Тепер же – мабуть, тричі сказали “мутабор!” – аналіз з’явився!

До речі, після того, як у нього забрали справу і передали іншому спеціалісту, слідчий поцікавився у батьків загиблого - звідки така цікавість преси до цієї справи? Він також сказав, що забрати у нього справу - це рішення “згори”, і висловив невдоволення тим, що батьки Башкирцева “підключили” пресу.

Попри усе це, Ярема все-таки пообіцяв, що до справи долучать відео з “Магнолії”, на якому є і п’яний водій, і свідчення очевидців трагедії, які підтвердять інформацію щодо його некерованого стану.

Ярема та його підлеглі заявили, що візьмут розслідування цих справ під особливий контроль. Крім того, активістам пообіцяли, що ДАІ ретельніше захищатиме права велосипедистів в автомобільному потоці.

Активісти впевнені – якщо не тиснути на владу, дій від неї не дочекаєшся. Яскравий приклад - числені обіцянки мера створити у Києві велодоріжки. “Ми маємо намір тиснути на чиновників усіма можливими способами - доти, доки не зроблять конкретних кроків для вирішення проблем. Чиновники живуть за гроші громадян - громадяни мають право примусити їх працювати!”, - йдеться в заяві, розповсюдженій під час акції в суботу.

Велосипедисти вже готові до наступної акції. Вона відбудеться під стінами столичної мерії. Активісти хочуть офіційно запросити на зустріч просто неба Леоніда Черновецького, керівництво столичної ДАІ та інших чиновників, аби обговорити терміни створення в Києві велосипедної інфраструктури.

«Київ – киянам!» – залишили учасники акції послання на Софіївській площі, адресоване міській владі.

27.06.08

Хрещатик,36

17:00-22:00

«ВЕЛОНАЇЗД – 2»!!!


 джерело: Інфопорн

 

фото lj andriyko і звідси


 

Ще відео тут

Акція в Харкові


 



Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Олег Ельцов

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: