ТЕМА

Злочини проти особи, які скоюють під час розслідування злочинів

04 апреля 2008 | 16:00

Журналісти розслідуватимуть справи безневинно засуджених за вбивство


Медіа-центр «Розмай» і журналіст Юрій Луканов за участі правозахисника Тетяни Яблонської у рамках проекту сприяння громадян активній боротьбі проти корупції «Гідна Україна» починають цикл журналістських розслідувань «Вбивці, які не вбивали». Перше з цих розслідувань присвячене справам навколо так званого «пологівського маніяка». Десятиліттями чоловік на ім`я Сергій Ткач ґвалтував дівчат і молодих жінок, але засуджували зовсім інших людей. Як могло статися так, що міліція, прокуратура і суд замість того, щоб з’ясувати істину, відправляли з до в’язниці невинних громадян? З Іншого боку, ми намагатимемося простежити, щоб під «витівки» Ткача не списали злочин, котрий скоїв не він.  Це та інші розслідування звучатимуть на хвилі національного радіо та з`являтимуться на шпальтах газет.

Попередній досвід розслідувань автора проекту і Медіа центру «Розмай» (спільних і окремо) свідчить про те, що проблема невинно звинувачених у вбивстві стоїть дуже гостро. Такі випадки мають не поодинокий характер, а являють собою систему. Завдяки своїм публікаціям і співпраці із правозахисниками нам вдалося звільнити від незаслуженого покарання несправедливо звинувачених у вбивстві, «витягти» двох осіб із в`язниці, а один був звільнений у залі суду. Ще по одній особі Верховний Суд скасував рішення регіонального суду і відправив справу на досудове розслідування. Є сподівання, що і цю особу звільнять з-за грат.

Але проблема потребує подальшого висвітлення і осмислення.  Інформування громадян про наявність проблеми безневинно звинувачених і засуджених; викриття корупціонерів і розповідь про те, як боротися за свої права безневинно засудженим; узагальнення досвіду і озвучення його в ЗМІ сприятиме зміні атмосфери в суспільстві, породжуватиме настрої нетерпимості до корупційного порушення прав громадян. На наступному етапі проекту ми маємо намір написати  сценарій і зняти за ним  документальний фільм, а також – написати і видати книжку.

У циклі буде узагальнено негативну корупційну практику міліції, прокуратури і суду, які часто мають злочинний інтерес, і свідомо садять за грати апріорі невинних людей, яких звинувачено у вбивстві. Ми  також узагальнимо досвід громадян у боротьбі за свої права, сприятиме створенню в країні атмосфери, яка дозволить громадянам не боятися відстоювати свої права всупереч ганебному явищу корупції. На наступному етапі ми сподіваємося зняти документальний фільм та написати книжку на цю тему.

 

 

Медіа-центр «Розмай» - це громадська організація. Основний вид діяльності — створення телевізійних та радіо програм соціального спрямування, проектів у сферах правозахисної діяльності, положення меншин, ЗМІ, соціальної та екологічної діяльності, та підвищення рівня громадської підтримки євро-інтеграційних та євроатлантичних ініціатив України. Остання значна робота – це десятисерійний документальний фільм Вадима Кастеллі «НАТО: свій чи чужий?», де Юрій Луканов виступив співавтором сценарію.

 

Юрій Луканов журналіст, автор безлічі статей на теми української внутрішньої і зовнішньої політики, правозахисної тематики. Автор книжок «Третій Президент. Політичний портрет Леоніда Кучми», «Козюльки», «Колода від Ющенка» - збірники політичних епіграм, «Європейський феєрверк» - дорожні нотатки після подорожі шістьма країнами Європи. Автор сценарію та продюсер кількох документальних фільмів, серед яких «Три любові Степана Бандери», «Хто ви є ,містер Джекі?».

 

Тетяна Яблонська, правозахисник, юрист-координатор програм Українсько-Американського Бюро захисту прав людини. Здійснює громадську адвокатуру у судах починаючи з 1994 року. У 2006 р. керівник групи моніторингу дотримання прав ув’язнених та засуджених осіб в Україні, за результатами якого було надруковано звіт.

 

Проект журналістських розслідувань «Вбивці, які не вбивали» здійснюється за підтримки проекту сприяння громадян активній боротьбі проти корупції «Гідна Україна».



комментарии [1]

14.12.2011 20:10     Анастасия Александровна Дорогие люди! Подскажите мне пожалуйстя что делать в такой ситуации,когда человека милицыонеры избевают до переломов и застовляют подписать левое дело , которое не относится к данному человеку.И потом этого человека судят по делу которое к нему не относится?Подскажите или хотя бы выскажите свою точку зрение на такую ситуацию!!!!
Комментировать статью
Автор*:
Текст*:
Доступно для ввода 800 символов
Проверка*:
 

также читайте

по теме

фототема (архивное фото)

© фото: Сергей Гутиев

Индия. Похоронный ритуал.

   
новости   |   архив   |   фототема   |   редакция   |   RSS

© 2005 - 2007 «ТЕМА»
Перепечатка материалов в полном и сокращенном виде - только с письменного разрешения.
Для интернет-изданий - без ограничений при обязательном условии: указание имени и адреса нашего ресурса (гиперссылка).

Код нашей кнопки: